Дозвільна молитва після сповіді

Дозвільна молитва - це молитва очищення, яку читає священнослужитель над людиною після вчинення певної обряду. Вважається, що завдяки їй людина може позбутися «нечистоти» і тим самим наблизитися до Господа.

Ми дізнаємося, в яких випадках вимовляються «Очищають словесні формули», і для чого це робиться.

Коли читається молитва розрішення?

По суті, «Формула» очищення - це відпущення Блогом допомогою священика людських гріхів. Однак вимовляється вона тільки в тому випадку, якщо християнин дійсно усвідомив свої помилки і зненавидів гріх, який сам же і зробив. Коли ж читають дозвільну молитву?

У православ`ї по дуже давньою традицією прощення гріхів з використання очищення відбувається тільки в трьох випадках:

  • після пологів;
  • після сповіді;
  • при відспівуванні.

В останньому варіанті покійному після здійснення ритуалу в руку вкладають листочок з самої «Формулою» або подорожньої, як це прийнято називати в церковному колі.

Молитви при похованні

Вся служба поховання складається з безлічі пісень, які вимовляються священиком протягом усього безрадісного заходи. У текстах абстрактно зображується людська доля, починаючи від згадок про первородний гріх, який був здійснений нашими предками Адамом і Євою, і, закінчуючи заповідями про те, що людина просто повертається в прах, з якого і був узятий.

Цікаво, що напутня молитва над покійним може читатися тільки в тому випадку, якщо він вів угодний Господу спосіб життя.

До ознак такого життя можна віднести:

  • ведення духовного життя;
  • періодичне сповідування в церкві;
  • регулярне причастя.



Після того як урочиста, але не дуже радісна прецесія, виявиться на кладовищі, і священик прочитає енну кількість витягів з Євангелія, почнеться ритуал очищення з проголошенням дозвільної молитви на урочистому відспівуванні.

Завдяки визвольним словами священнослужителя, покійному прощаються його гріхи, і він в якомусь сенсі звільняється від тягот і тлінність цього світу, якщо, звичайно, за життя неодноразово каявся перед Господом після скоєння неблагочестівих справ. Як вже говорилося вище, після цього в руку небіжчика вкладається листочок з текстом дозвільної молитви. Тоді, вступаючи в загробне життя, людина примиряється з Господом.

коли «Формулу» очищення не читають?

Це відбувається тільки в тому випадку, якщо священик відмовляється відспівувати покійного, що можливо в таких ситуаціях:

  • Дні Пасхи і Різдва православними священнослужителями вважаються «Неробочими», тому покійного не вносять в храм і не відспівують, навіть якщо він за життя був дуже побожною людиною;
  • Якщо перед смертю в своєму заповіті людина просить не робити з нього ритуалу;
  • Суїцидентів священик на похороні також не зважатиме на. Але якщо з`ясується, що покійний мав психічні розлади, можна спробувати щастя в якійсь комісії - єпархіальному управлінні, де чисто теоретично можуть видати дозвіл на відспівування.


таїнство покаяння

Покаяння або сповідь - ритуал, при якому людина перед священнослужителем визнається в скоєнні гріхів. В процесі одностороннього монологу, з боку того, хто кається, звичайно ж, священик прощає йому всі гріхи, завдяки чому незримо він автоматично отримує прощення у самого Ісуса Христа.

По суті, процес сповідування - дуже тяжкий душевний працю, який змушує людину оголити свою душу перед «Слугою Господнім», тобто священиком.

Як станься покаяння?

  • Священик вимовляє певні молитви, спонукаючи християнина «Щиросердно» зізнатися в скоєних гріхах;
  • Потім людина, стоячи перед аналоєм, на якому лежить Євангеліє, як перед Господом озвучує всі свої гріхи;
  • Після сповіді священнослужитель покриває голову розкаявся розшитій тканої стрічкою - єпитрахиллю;
  • Далі вимовляється молитва розрішення на таїнстві сповіді, завдяки якій священик ім`ям Христа звільняє християнина від гріхів.

Каяття в гріхах перед людиною сприяє очищенню душі християнина, за рахунок чого відбувається його примирення з Господом.

Дозвільна молитва для матері

Найцікавіше, що Російська православна церква доктринально не має права припускати будь-яку фізичну нечистоту, про що неодноразово згадується в Новому Завіті, зокрема, в Діяннях в гл. 10 і в Євангеліє від Марка в гл. 7. Таким чином, людина може опоганитися тільки душевно, але на практиці все інакше. Ритуальна фізична нечистота християнина перешкоджає зв`язку з сакральним.

Можливо, нелюбов до жінки обумовлена поведінкою Єви, яка все-таки «Впарила» Адаму заборонене яблуко.

Адже насправді фізично нечистими в православ`ї можуть бути тільки жінки:

  • «Циклічна» нечистота. Критичні дні можна вважати прямим показанням до того, щоб не допустити жінку до церкви. У цей період вона не має права торкатися до будь-якої священної атрибутиці або ж причащатися. Виняток робиться лише для тих, хто на момент менструацій знаходиться на смертному одрі;
  • Родова нечистота. Новоспечені матері ще протягом 40 днів після народження дитини вважаються нечистими, тому повинні утриматися від походів у церкву. Як і в попередньому варіанті, вона не має право причащатися і торкатися до священних предметів.

Звідки, взагалі, взялося поняття нечистоти, при якому повинна вимовлятися дозвільна молитва для матері?

Дана концепція була запозичена православ`ям ще з іудаїзму, а якщо бути, точніше, з приписів книги Левит. Саме в ній йдеться про те, що жінка є нечистою в період менструацій, а також протягом 40 днів після того, як виганяє чадо зі свого лона.

Про те, що до жінки ставляться з упередженням, свідчить і той факт, що при народженні хлопчика вона нечиста протягом 40 днів, при народженні дівчинки - все 80. Судячи з усього, прекрасна половина людства зіткнулася з подібною дискримінацією тільки через первородного гріха , вчиненого Бог знає коли Євою.

З іншого боку, в іудаїзмі і християнстві народження дитини має вважатися благом. Апелювати в даному випадку можна до першого Послання до Тимофія гл. 2, де йдеться про те, що «Дружина спасеться чадородінням». Фактично цей момент опускається і в сучасних православних уявленнях дітонародження ототожнюється з оскверненням. Саме тому священик повинен прочитати дозвільну спеціальну молитву після пологів, щоб жінка після закінчення 40 або 80 днів могла повернутися до церкви.

Дозвільна молитва - своєрідний спосіб очищення людської душі, завдяки якому християнин може наблизитися до Господа. Незважаючи на певний звід обмежувальних законів, встановлених канонічними правилами, «формула» очищення дозволяє людині позбутися від тягот власних гріхів.


Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже